Història

El setembre de 1972 els germans maristes Àngel Benedé, Enric Planes, Jaume Miarnau i Crescenciano Rodríguez van repartir una circular als alumnes de tercer i quart de Batxillerat i cinquè i sisè d’EGB del col·legi Maristes Igualada.  En aquesta, s’explicava la formació d’un grup de muntanyisme anomenat “Club de Montaña”. Durant aquest primer període s’alternava un cap de setmana d’excursió i un en el qual es feia Cau, en els quals es seguien els principis morals i educatius del fundador dels Germans Maristes Marcel·lí Champagnat i l’ideari escolta de Baden Powell.

Inicialment el grup excursionista només permetia l’accés als alumnes del Col·legi Maristes Igualada, però es va generalitzar i es va obrir a la resta de gent d’Igualada.

L’any 1977 es va crear el Centre Marista d’eScoltes (CMS) i el Club de Montaña canvià el nom i va passar a anomenar-se Centre Escolta Maristes Igualada (CEMI). A partir de llavors, es va produir un important creixement de l’entitat motivat per l’acceptació de nenes a l’agrupament i el canvi de local social. També es va editar el llibre “Un riu anomenat Anoia” que guanyà el premi Baldiri i Reixach el 1980. A mitjans de la dècada dels 80 hi va haver una escissió que es va reintegrar amb diversos canvis estructurals i amb un nou canvi de local al Carrer Sant Roc. Durant aquesta dècada es van crear les branques de Castors i la de Ròvers.

Els anys 90 van representar el començament d’un període d’estabilitat per a l’agrupament amb un nombre d’escoltes situat entre els setanta i noranta nens i nenes. Posteriorment, es va ampliar el local ja existent amb la incorporació del 1r pis i es va editar el llibre “Anoia, terra de camins”, guanyador del segon premi en la modalitat “En la millora de l’entorn natural” del certamen Jaume Ciurana (2001). Finalment, el cau va inaugurar les noves instal·lacions al carrer del Bruc núm. 9 d’Igualada.
El passat 2017 l’Agrupament Escolta Torxa va celebrar els seus 45 anys.