Agrupament Escolta Torxa

Agrupament Escolta Torxa

L'agrupament Escolta Torxa

L'AE Torxa és un agrupament escolta situat a Igualada, i vinculat al Centre Marista d'eScoltes (CMS). Agrupa nois i noies de 8 a 18 anys, per aprendre, formar-se i passar-s'ho bé cada dissabte, amb excursions, jocs, tallers i tot tipus d'activitats.
Tot seguit us oferim la informació més elemental i d'altra per saber més coses sobre L'Agrupament Escolta Torxa.

Les branques

Seguint la metodologia l'Agrupament Escolta Torxa queda organitzat en cinc branques

Activitats

Collbàs

És la primera excursió del curs i hi anem totes les branques de l'agrupament. S'acostuma a fer a Collbàs, (tal com diu el títol) ja que si va caminant i és un lloc accessible per als de totes les edats i branques. L'objectiu d'aquesta excursió és que els nens es coneguin bé. Amb aquesta activitat es fan jocs de coneixement i activitats varies durant tot el dia.

Trobada General (CMS)

Cada dos anys ens ajuntem 8 agrupaments de llocs diferents:

 • Girona: Arrels
 • Mataró: La Soca
 • Barcelona: G. E. Champagnat, Montserrat
 • Badalona: A. E. Champagnat
 • Lleida: Garbí
 • Rubí: Albada
 • Igualada: A. E. Torxa

Hi anem totes les branques de tots els agrupaments, i generalment, es celebra durant un cap de setmana, en el que fem jocs.

Castanyada

És una excursió d'un cap de setmana, que tal com diu el títol, es fa per celebrar tots junts i units la castanyada, el qual només hi van les branques de l'agrupament. El dissabte es fan diverses activitats i jocs; el diumenge venen els pares, i amb ells es fan jocs, activitats i es canten cançons, venen al matí, fan activitats i els que volen es queden a dinar, i a menjar castanyes.

Campaments de Nadal

És una trobada de 3 dies, on es troben totes les branques de l'agrupament des de Castors, Llops, Ràngers, Pioners i Róvers. Hi ha 1 tema central al voltant del quan és fan jocs i animació, durant els dos primer dies.

El 2n dia es costum de fer una excursió i la gran festa final, també és costum de fer una missa el diumenge amb el capellà del poble més proper.

Després de deixar-ho tot com ho hem trobat i cantar la l'hora dels adéus, marxem.

Pasqua

N'hi ha de diferents, segons la branca:

 • Castors i Lludrigues: La seva pasqua s'anomena Koati.
 • Llops i Daines: La qual s'anomena Baloo.
 • Ràngers i Guies : La qual s'anomena Pasqua Rànger.
 • Pioners i Caravel·les : La qual s'anomena Pasqua Pionera.
 • Ròvers : La qual s'anomena Pasqua Ròver.

Totes duren més o menys uns quatre dies. L'objectiu de la pasqua és celebrar la resurrecció de Jesús, en companyia de tots els agrupaments escoltes del CMS. La KOATI i la BALOO és viu la pasqua més dinàmica ja que es fan molts jocs i activitats. En canvi les pasqües rànger, pionera i ròver es viu més l'espiritualitat d'aquests dies.

Carnestoltes

És una excursió de 2 dies amb totes les branques de l'agrupament. L'objectiu d'aquesta activitat és celebrar el carnestoltes, durant la nit es fa una festa on tothom ha d'anar disfressat.

El 2n dia els pares ens venen a buscar, i amb ells es fan una serie d'activitats i firetes.

Campaments d'estiu

Els Llops i Ràngers estan 2 setmanes convivint en tendes. Durant aquests dies fan moltes activitats i jocs. La segona setmana arriben els castors i també és fa un joc llarg de 24h.

La segona setmana es fan 3 excursions diferents:

 • Castors i Llúdrigues: excursió d'un dia.
 • Llops i Daines: excursió de dos dies.
 • Ràngers i Guies: excursió de tres dies.

La última nit es fa la festa final basada en l'animació que s'ha fet els 15 dies, i el dia següent venen els pares a buscar els nens i desmuntem entre tots el campament.

Ruta

Els pioners no van al campament i aprofiten les 2 setmanes per fer una ruta a peu que els nens han triat i preparat.

L'objectiu d'aquesta activitat és fomentar la convivència entre els nens i pujar pics o recorrer alguna distància.

Història del Torxa

El setembre de 1972 els germans maristes Àngel Benedé, Enric Planes, Jaume Miarnau i Crescenciano Rodríguez van repartir una circular als alumnes de tercer i quart de Batxillerat i cinquè i sisè d'EGB del col·legi dels maristes d'Igualada. En aquesta s'explicava la formació d'un grup de muntanyisme anomenat "Club de Montaña". Durant aquest primer període s'alternava un cap de setmana d'excursió i un en el qual es feia Cau, en els quals es seguien els principis morals i educatius del fundador dels Germans Maristes Marcel·lí Champagnat i l'ideari escolta de Baden Powell.

Inicialment el grup excursionista només permetia l'accés als alumnes del Col·legi dels Maristes d'Igualada, però es va generalitzar i obrir a la resta de gent d'Igualada.

L'any 1977 es va crear el Centre Marista d'Escoltes i el Club de Montaña canvià el nom i va passar a anomenar-se Centre Escolta Maristes Igualada (CEMI). A partir de llavors, es va produir un important creixement de l'entitat motivat per l'acceptació de nenes a l'agrupament i el canvi de local social. També es va editar el llibre "Un riu anomenat Anoia" que guanyà el premi Baldiri i Reixach el 1980.[cal citació] A mitjans de la dècada dels 80 hi va haver una escissió que es va reintegrar amb diversos canvis estructurals i amb el canvi de local que es trobava en estat ruïnós. Durant aquesta dècada es van crear les branques de Castors i els Ròvers.

Els anys 90 van representar el començament d'un període d'estabilitat per a l'agrupament amb un nombre d'escoltes situat entre els setanta i noranta nens i nenes. Posteriorment es va ampliar el local amb la incorporació del 1r pis i es va editar el llibre Anoia, terra de camins, guanyador del segon premi en la modalitat En la millora de l’entorn natural del certamen Jaume Ciurana (2001). Finalment, el cau va inaugurar les noves instal·lacions al carrer del Bruc núm. 9 d'Igualada i va deixar definitivament les que tenia al carrer sant Roc.

Agrupament Escolta Torxa, 2017.

Gestionat per cmsCMS i WordPress.

HTML i CSS vàlids. Disseny i programació.